Over het belang van communicatie en de Wtp

We spreken met Wieke Stolwijk over het belang van communicatie na de invoering van de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Wieke is manager van het team Distributie & Communicatie bij NN Pensioen en dagelijks bezig met communicatievraagstukken. We zijn benieuwd wat er voor Wieke en haar team is veranderd met de komst van de Wtp. Hoe komt het dat communicatie nóg belangrijker is geworden?   



"Mijn naam is Wieke Stolwijk, manager van het team Distributie & Communicatie. Zoals de naam al doet vermoeden, ben ik samen met mijn collega’s uit het team verantwoordelijk voor het distributiebeleid en de communicatie naar de adviesmarkt, werkgevers en pensioendeelnemers. Ik woon samen met mijn vriend in Amsterdam en naast deze leuke baan houd ik van hardlopen en heb ik een passie voor koken.”  


Wat merken jij en je team tot nu toe van de Wtp?

“Veel!  Dat klinkt misschien raar, omdat we bij NN natuurlijk al jarenlang pensioenregelingen op basis van beleggen (de zogenoemde DC-pensioenen) aanbieden. Vorig jaar introduceerden we ons nieuwe Persoonlijk Pensioen Plan Wtp. Nog steeds de vertrouwde pensioenregeling op basis van beleggen, maar helemaal volgens de nieuwe regels uit de Pensioenwet. Het doet me goed dat we daar vanuit de markt heel positieve feedback op krijgen. De grootste uitdaging wordt het begeleiden van onze klanten en hun werknemers naar een persoonlijker pensioen, waarbij zelf keuzes maken de kern wordt. Wij zijn in ons team erg druk met alle nieuwe Wtp-communicatie, maar dus ook met aanverwante zaken zoals het begeleiden van werknemers. Tegelijkertijd zijn we continu bezig om onze propositie verder te verbeteren.”  



Hoe zorg je ervoor dat werknemers begrijpen wat de Wtp inhoudt en wat de gevolgen zijn voor hun pensioen?

“We doen erg ons best om onze communicatie laagdrempelig en eenvoudig te houden. En we zien dat het enorm helpt om deze communicatie samen met de werkgever op te pakken. Want een werkgever staat toch dichterbij zijn werknemers dan wij als pensioenverzekeraar. Denk aan gezamenlijke bijeenkomsten of informatie die ook via de werkgever gedeeld wordt met de werknemer.  


Daarnaast denk ik dat de informatie altijd in stappen gegeven moet worden. Als eerste: wat betekent de nieuwe wetgeving in het algemeen? Welke wijzigingen brengt het met zich mee en wat verandert er niet. Dit laatste is ook belangrijk, omdat veel dingen misschien wel hetzelfde blijven. Vaak leggen de werkgever en werknemer beide geld in voor het pensioen. Daar bouw je nog steeds een levenslang pensioen voor op. Dat dat zo blijft, stelt mensen ook gerust. 


Als de eerste basis duidelijk is, kan je ingaan op wat de verandering persoonlijk voor een werknemer betekent. Op het persoonlijke niveau laat je zien welke gevolgen de nieuwe regeling heeft voor het te verwachten pensioen, als werknemers zelf niets aanpassen. En geef je ze inzicht in wat er gebeurt als ze zelf wél keuzes maken voor hun pensioen.”  

.

Net gaf je aan dat jullie ook druk zijn met werknemersbegeleiding . Kun je daar iets meer over vertellen?

“Zeker! Vanaf februari 2025 bieden we de ‘Algemene Pensioen Keuze-gesprekken’  (APK-gesprekken). Dit zijn persoonlijke gesprekken die begeleid worden door de eigen adviseur van de werkgever of door een onafhankelijk pensioencommunicatiespecialist. We hebben de ‘Start APK’ voor mensen die nieuw in dienst komen, de ‘50 jaar APK’ voor wanneer belangrijke keuzes moeten worden gemaakt voor de risico-afbouw, en de ‘Bijna met pensioen APK’ ongeveer drie jaar voor pensioendatum. Deze nieuwe dienstverlening is een win-win voor zowel de werkgever als de werknemer. De werkgever maakt het verschil door zich de financiële vitaliteit van zijn werknemers aan te trekken en brengt de belangrijke en kostbare, maar ook wat onzichtbare, arbeidsvoorwaarde pensioen onder de aandacht. De werknemer krijgt de persoonlijke aandacht en hulp die hij nodig heeft bij het maken van toch soms lastige financiële pensioenkeuzes.” 


En los van persoonlijke gesprekken, hoe activeer je werknemers verder? Bijvoorbeeld om hun risicoprofiel vast te stellen. Welke rol speelt communicatie daarin?

“Activatie ís communicatie. Mensen zijn in hun dagelijks leven vaak helemaal niet bezig met pensioen. En ze hebben daar ook helemaal geen zin in, want het lijkt ze saai en ingewikkeld. We vinden het ook erg zonde als jonge mensen zich niet in hun pensioen verdiepen. Dus je moet een ‘haakje’ vinden in hun leven nú om ze te interesseren in pensioen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Een bekende manier is natuurlijk de levensgebeurtenissen. Je grijpt dan een persoonlijke gebeurtenis aan om iemand te wijzen op het belang van pensioen. Bijvoorbeeld als een werknemer een kind heeft gekregen, of een nieuwe partner. Stel er gebeurt iets met jou, blijven zij dan wel financieel goed verzorgd achter? Check je pensioen!” 


Niet iedere werknemer wil op dezelfde manier geïnformeerd worden? Hoe spelen jullie daarop in? 

“Ons doel is om pensioenactivatie te laten aansluiten bij de belevingswereld van de mensen. Daarbij kijken we gericht welke manier van communiceren past bij welke doelgroep, op basis van hoe iemand omgaat met pensioen, maar bijvoorbeeld ook naar leeftijd. Met andere woorden: wat drijft iemand wel of niet om aan de slag te gaan met pensioen. Het antwoord hierop kan verschillend zijn voor verschillende werknemers. Denk aan de mate van ondersteuning of diepgang van informatie die ze nodig hebben. Dit helpt ons om mensen te activeren door ze de informatie en ondersteuning te bieden die zíj nodig hebben om vol vertrouwen aan de slag te gaan. Daarnaast hebben mensen behoefte aan verschillende vormen van communicatie. Hierbij denk ik aan de manier van de boodschap over brengen, via beeld of tekst? En aan het taalgebruik.” 


Welke ontwikkelingen verwacht je op het gebied van communicatie én met betrekking tot de Wtp-transitie?

“Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van data. En dat helpt ons enorm. We hebben bijvoorbeeld een steeds beter beeld hoe werknemers door onze mijn.nn-omgeving reizen, waar ze afhaken of juist op aanslaan. Door dit inzicht in klantgedrag kunnen wij steeds efficiënter en sneller onze klantreizen verbeteren. Ook is onze Human Capital Planner (HCP) al ver met het bieden van data en inzichten. Zo zie je als werkgever of adviseur eenvoudig en in één oogopslag hoe vaak werknemers inloggen op hun portaal. En of ze keuzes maken voor hun pensioen, zoals een ander beleggingsrisico. Mijn tip zou zijn: neem eens een kijkje!”  


Feedback