Goed om te weten

Hoe data helpen om over te stappen naar een toekomstbestendige Wtp pensioenregeling

Maak jij al gebruik van de Human Capital Planner (HCP)? Deze handige online tool geeft inzicht in je pensioenregeling aan de hand van data. In één oogopslag zie je hoe betrokken je werknemers zijn bij hun pensioen. En hoe jouw bedrijf scoort vergeleken met andere bedrijven in je branche. Met de data uit de HCP kun je jouw pensioenbeleid nog beter afstemmen op je werknemers. 

Voor veel werkgevers is het een uitdaging werknemers te activeren om aandacht te besteden aan hun pensioen. Toch is het wel belangrijk dat ze weten hoe ze ervoor staan. Zodat ze later niet onaangenaam verrast worden. Gelukkig kun je ze daar als werkgever bij ondersteunen.  


1. Indicatieve berekeningen


Wat zijn de gevolgen van het omzetten van je pensioenregeling naar een Wtp variant? Met indicatieve berekeningen krijg je een beeld van de mogelijke gevolgen van de wettelijke aanpassing van de pensioenregeling. Zo krijg je een idee wat voor premiepercentages aan Ouderdomspensioen je moet kiezen afhankelijk van of je budgetneutraal over wilt of het ‘zelfde’ pensioen voor je werknemers ambieert (ambitieneutraal).


2.Welke keuzes maken andere werkgevers als het gaat om de Wtp?

Benieuwd naar de keuzes die andere werkgevers maken voor hun nieuwe pensioenregeling volgens de Wet toekomst pensioenen? Bekijk dan de ‘Wtp benchmarks’ in de Human Capital Planner (HCP).


Je krijgt hier inzichten van de keuzes die andere werkgevers (of branchegenoten) maken.  Kiezen zij bijvoorbeeld voor een vlakke premieregeling voor al hun werknemers, of houden ze de stijgende premiestaffels voor bestaande werknemers? Welke premiepercentages spreken ze dan af? En wat kiezen zij bij het partnerpensioen? In de Wtp benchmarks zie je de keuzes die gemaakt zijn in de tot nu toe gesloten pensioenregelingen bij Nationale-Nederlanden die voldoen aan de Wet toekomst pensioenen. Je ziet gemiddelden staan, je bepaalt samen met je adviseur hoe je je toekomstige regeling het beste kunt vormgeven. 


3. Inzicht in je pensioenregeling

Wat bied je jouw werknemers nu eigenlijk? Welke pensioenkeuzes kunnen zij maken, bijvoorbeeld rondom het risico van beleggingen? Dat zie je in één oogopslag. Handig als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe pensioenregeling. 

4. Opbouw leeftijd werknemerbestand

Hoeveel werknemers van verschillende leeftijden heb je in dienst? En vergrijst jouw werknemersbestand? Hoe is dit vergeleken met je branche? Gaan veel werknemers dus al bijna met pensioen? Ook dat zie je aan de hand van actuele data. Het is handig te weten wat de leeftijden zijn van je werknemers (gemiddelden). Dit inzicht kun je gebruiken om meer informatie over de mogelijke kosten te krijgen. 

5. Inzicht in pensioenbetrokkenheid werknemers

Hoe vaak loggen je werknemers in? En maken zij daadwerkelijk keuzes voor hun pensioen? Dit zie je in één oogopslag staan in de HCP. Bovendien zie je een vergelijking, benchmark, met branchegenoten. Dit inzicht is handig om te bepalen of je bijvoorbeeld meer aandacht moet geven aan pensioencommunicatie.  
 
Met de HCP kun je je pensioencommunicatie afstemmen op verschillende groepen werknemers, van starters tot 50-plussers. Want niet iedereen heeft dezelfde behoefte aan informatie. De een wil alles weten, de ander vindt alleen de basis belangrijk. Met de HCP zie je welke groepen werknemers meer aandacht nodig hebben qua pensioencommunicatie. Daar kun je je communicatiebeleid op afstemmen. Zo begeleid je werknemers op een manier die bij hen past.  

6.    Werknemers activeren

De HCP biedt ook handvatten voor pensioencommunicatie, zoals de Pensioen Pulse. Met deze e-mailservice stuur je specifieke groepen werknemers gerichte e-mails. Zo kun je je werknemers motiveren om zich (beter) te verdiepen in hun pensioen. Bijvoorbeeld als ze weinig inloggen op hun portaal. Ook kun je ze ertoe aansporen om hun risicoprofiel in te vullen. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook informeren over de gevolgen van de nieuwe pensioenwet.