In gesprek met Marc Bergsma over de impact van de Wtp-transitie op pensioencommunicatie

Omdat er toch veel bij komt kijken om je pensioenregeling aan te passen aan Wet toekomst pensioenen (Wtp) spreken we met Marc Bergsma, pensioencommunicatiespecialist bij Nationale-Nederlanden. Door zijn jarenlange ervaring met klantpresentaties over – vaak ingewikkelde pensioenveranderingen – zijn we benieuwd hoe hij tegen de Wtp-overgang aankijkt. En wat merkt hij bij zijn presentaties?    



Hoi Marc, kun je ons vertellen wie je bent en wat je dagelijks doet? 

“Ik ben Marc Bergsma, 54 jaar en werk nu 28 jaar bij NN, waarvan 20 jaar in Pensioencommunicatie. Hierbij ondersteun ik werkgevers bij het informeren van deelnemers over dat belangrijke en leuke onderwerp: pensioen. Dit doe ik vooral bij de grotere klanten, soms alleen en soms samen met de adviseur. Vaak zeg ik bij klanten gekscherend ‘er zit waarschijnlijk een draadje bij me los, want ik vind pensioen écht leuk’.”   



Kun je wat meer vertellen over je presentaties?

“Het verzoek om een presentatie te geven komt van de klant of van de adviseur. In een voorgesprek bespreken we dan gezamenlijk wat het doel is. Dat kan activeren zijn, dat medewerkers meer en vaker inloggen op hun deelnemersportaal. Of dat medewerkers beter begrijpen hoe de pensioenregeling in elkaar steekt en meer passende keuzes gaan maken. Ook kan het zijn dat de pensioenregeling verlengd of gewijzigd is. Dan vertel ik wát er precies is veranderd. Zo ontstaat er een maatwerkpresentatie. Ook in alle praktische zaken ondersteunen we, zoals met uitnodigen en bijhouden wie wel en niet komt. Dit doen we uit naam van de klant, omdat dat beter werkt. Vanuit ons kan het als commercieel gezien  worden, dus dat doen we niet. De presentaties zijn zowel online als op locatie. Beide hebben voor- en nadelen. Ik hou zelf van zoveel mogelijk interactie, in een zaal kun je beter inspelen op je publiek. Online is met het vele thuiswerken makkelijker voor medewerkers en daardoor beter voor het milieu, want er zijn minder reisbewegingen.”

.

Zijn je presentaties veranderd met de start van de Wtp vorig jaar?

“Nou, zeker. Met de nieuwe wet zijn er weer opties bijgekomen. Denk aan het nabestaandenpensioen, dat vind ik zelf een ondergeschoven kindje. In de media en in andere publicaties is daar relatief weinig aandacht voor. Stel je stopt bij je werkgever omdat je bijvoorbeeld ZZP’er wordt. Dan heb je wel een verlenging van de dekking, maar voor een paar maanden. Voorheen was het standaard om je nabestaandenpensioen op dat moment te verzekeren vanuit het ouderdomspensioen, maar dat mag met een Wtp-regeling niet meer. We moeten er met elkaar voor waken dat dit geen valkuil wordt. Een positieve nieuwe optie vind ik nabestaandendekking voor broer of zus. Sowieso heeft veel wat in de pers over de Wtp geschreven en gezegd wordt alleen betrekking op pensioenfondsen en niet op onze klanten. Die – heel vaak – al een dc-pensioen hebben.”


“Mede door de nieuwe wet introduceren we in 2025 onze zogenoemde APK-gesprekken”
​​​​​​​

Ook werkgevers hebben andere opties. Kun je daar iets meer over zeggen?

“Werkgevers moeten bij de overgang naar de Wtp bijvoorbeeld kiezen of ze overgaan naar een vaste gelijkblijvende premie voor iedereen, ook het huidige personeel, of alleen voor nieuwe medewerkers, de zogenoemde eerbiedigende werking. En werkgevers mogen bij een Wtp-regeling ook kiezen voor variabel in plaats van vast pensioen als voorlopige keuze. Aan dit soort zaken besteed ik extra aandacht in mijn presentaties.” 


Merk je dat je klanten en je publiek het lastig vinden?

“Best wel, het is immers complex voor veel mensen. Daarom is het ook zo belangrijk om er goed en gedegen over te communiceren, zowel naar werkgevers als naar medewerkers. Maar het overgrote deel van ónze klanten heeft al een dc-pensioen. Bij een overgang naar de Wtp verandert er dan niet ineens ontzettend veel. Zeker bij een overgang op eerbiedigende werking wijzigt er voor de bestaande medewerkers weinig. Die hadden met hun dc-pensioen al veel eigen keuzes om hun pensioen passend te maken.”


Hoe helpen jullie medewerkers – naast jouw presentaties – nog meer bij het maken van deze keuzes?

“Ik kreeg bij een presentatie vanochtend letterlijk van iemand te horen dat er te veel keuzes zijn, dat het lastig is om er wijs uit te worden. Aangezien we dat vaker horen, én door de nieuwe wet, introduceren we vanaf 2025 onze zogenoemde APK-gesprekken. Hierbij staat APK staat voor Algemene Pensioen Keuze.” 


Hoe gaat dat precies in zijn werk?

“Medewerkers worden in de APK-gesprekken persoonlijk begeleid door de pensioenadviseur van de werkgever of een onafhankelijk pensioencommunicatiespecialist. In de gesprekken gaat het over wat voor pensioen ze hebben, hoeveel ze nu hebben opgebouwd, wat ze kunnen verwachten op pensioendatum en welke keuzes ze hebben. Dit helpt hen om hun pensioenregeling beter te begrijpen en de juiste keuzes te maken. De gesprekken zijn op drie belangrijke momenten, bij indiensttreding, ongeveer vijftien jaar voor pensioen en vlak voor het pensioen ingaat. Wij helpen met het plannen, uitnodigen, evalueren en bieden van actuele inzichten en rapportages via de Human Capital Planner. Ons doel is om 80% tot 90% van medewerkers te activeren en actief aan de slag te laten gaan met hun pensioenkeuzes. Hiermee kunnen onze klanten hun medewerkers echt verder helpen met hun inkomen voor later.”


Wat is jouw persoonlijke verwachting hoe het de komende jaren zal gaan met de Wtp-transitie?

De meeste werkgevers ervaren nog steeds wel een stukje angst, ook ingegeven door een stuk onzekerheid vanuit de politiek. Maar wachten heeft in mijn beleving geen zin.  Ga je verlengen? Dan is dat naar mijn idee een ideaal moment om over te stappen. Ja, het is wellicht extra werk, maar wees op tijd met de overstap naar de Wtp. Een goede ondersteuning kost tijd. Die kan schaars zijn als veel werkgevers de overgang uitstellen.” 


Tips van Marc

  • Een verlenging is het ideale moment om de knoop door te hakken over de Wtp 
  • Ook al is je verlenging pas in 2026, start nu al gesprek met je OR en je adviseur 

  • Communiceer op tijd met je medewerkers welke richting je op wil 

  • Zet op de salarisstrook wat je als werkgever investeert voor de pensioenregeling 

  • Noem pensioen ‘inkomen voor later’ , dan vinden je medewerkers het ineens een stuk belangrijker

Feedback