Beste relatie,

De Eerste Kamer stemde dinsdag 30 mei in met de Wet toekomst pensioenen. Daarmee is de wet een feit en kunnen we verder werken aan de modernisering van het Nederlandse pensioenstelsel. Goed nieuws.

De meest in het oog springende beslissing is dat minister Schouten tijdens de behandeling van de wet in de Eerste Kamer heeft toegezegd om de ‘transitieperiode’ met één jaar te verlengen. Dat houdt in dat er een jaar langer is (tot 1 januari 2028*) om volledig over te stappen naar het nieuwe stelsel.


Ook heeft de minister toegezegd dat een regeringsfunctionaris wordt aangesteld. Die volgt de transitie, kan eventueel aanvullende maatregelen nemen en als dat nodig is het advies geven om de termijn verder te verruimen.


Wat verandert er? 
Straks geldt voor iedere pensioenregeling dat de hoogte van de inleg (premie) het uitgangspunt wordt. Er wordt dus geen toezegging meer gedaan over de hoogte van de toekomstige pensioenuitkering. Het is de bedoeling dat pensioen eenvoudiger en transparanter wordt. En dat de premie en daarmee de pensioenlast voorspelbaarder is. Nationale-Nederlanden heeft al meer dan tien jaar ervaring met dit soort pensioenregelingen. Zoals je waarschijnlijk weet, zijn we druk bezig om onze pensioenproducten- en diensten aan te passen aan de nieuwe wet.


Witte vlekken
In de voorbereidingen op de stemming in de Tweede Kamer (eind 2022), was er discussie over hoe om te gaan met werkenden zonder pensioenopbouw. In de Tweede Kamer zijn meerdere oplossingen in de nieuwe wetgeving meegenomen. Het gaat hier om een aangenomen amendement die de maximale toetredingsleeftijd in pensioenregelingen verlaagt naar 18 jaar. In een ander amendement is ook geregeld dat wachttijden waarna werknemers in de regeling worden opgenomen niet meer zijn toegestaan.


Meer informatie over belangrijke wijzigingen lees je in dit magazine.  


*De minister is voornemens de transitietermijn te verruimen met 1 jaar. Dit moet nog worden vastgelegd in regelgeving. De exacte inhoud van de wijziging is nog niet duidelijk. 




Share this article